četrtek, 13. februar 2014

OČESNE BOLEZNI

 ZELENA MRENA ali GLAVKOM 


je očesna bolezen, kjer pride do okvare očesnega živca zaradi povišanega očesnega pritiska. Kadar očesna tekočina ne odteka iz očesa in se v njem zadržuje ali pa je očesne tekočine preveč, se poveča očesni tlak, kar posledično povzroči postopno poslabšanje dioptrije.

Tipi glavkoma so:

 

 AKUTNI GLAVKOM 
očesni talk zelo hitro raste, pojavita se rdečina in solzenje oči, vid se zelo hitro slabša, pojavi pa se huda bolečina v očeh. Potrebno je čim hitreje obiskati specialista okulista, ker hitro povišanje očesnega pritiska zelo hitro povzroči resne okvare vida.

 KRONIČNI GLAVKOM 
nastane tako,da ga ne opazimo in se zelo počasi poslabšuje, ne spremlja ga nobena bolečina, simptomi pa se pojavijo po močnem poslabšanju vida.

 SEKUNDARNI GLAVKOM 
nastane kot posledica poškodbe, vnetja, tumorja ali sladkorne bolezni

Simptomi:

  • solzenje
  • boleče oči
  • pordele oči
  • glavoboli
  • zamegljen vid
  • razširjene zenice
  • sij okrog luči

Za uspešno preprečitev napredovanja bolezni je zelo pomembno pravočasno odkritje povečanega očesnega pritiska. Zato je izredno pomembno, da po 40. letu redno obiskujem specialista okulista (priporočeno je na 2.leti) če pa imate to bolezen v družini, pa je potrebo izvajati preventivne preglede po 35. letu starosti. Bolezen se zdravi v večini primerov z uporabo kaplic, lahko pa tudi z operativnim posegom, ki se izvaja bolj redko.
Glavkom je bolezen, ki je zaenkrat še neozdravljiva! Pa vendar jo lahko z pravočasnim odkritjem in skrbnim dajanjem zdravil ali z različnimi operativnimi posegi uspešno nadzorujemo. Zdravljenje je običajno doživljensko. Zaradi narave bolezni je najbolj pomembno njeno zgodnje odkrivanje. Z zdravljenjem preprečujemo nadaljne okvare in skrbimo, da se bolezen stabilizira. Poškodbe, ki nastanejo pred zdravljenjem pa se ne dajo popraviti. Zaradi prepoznega odkrivanja je danes ta bolezen 2. najpogostejši vzrok za slepoto. Glavkom ima približno 15-20 odstotkov ljudi starejših od 40. let, kljub izrednemu pomenu preventivnih pregledov pa v razvitem svetu še vedno polovica obolelih za glavkomom ostaja brez pravočasne diagnoze. Zato ne odlašajte in opravite preventivni pregled očesnega pritiska pri specialistu okulistu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar